Skateboarden in Tokyo 2020

Skateboarden was in 2021 voor de eerste keer als Olympische sport op de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. 

Nine Yards skateboarden event olympische spelen

Geschiedenis Skateboarden

Skateboarden is ontstaan in Californië in de jaren '40 en '50 toen surfers de behoefte hadden om te surfen als er geen golven waren. Onder planken werden wielen verbonden en zo kon er op de straat toch 'gesurft' worden. In de jaren '60 begonnen de eerste surfboard fabrikanten met het maken van speciale kleine boards voor deze nieuwe sport 'street surfing', de eerste skateboards ontstonden. 

SKATEPARKEN

In de jaren '70 hadden fabrikanten het skateboard zo verbeterd dat er vanaf dat moment meer mogelijkheden ontstonden dan alleen het berijden ervan. Skaters konden beginnen met springen en dat had als gevolgd dat er nieuwe tricks en ook obstakels gebruikt konden worden. Vanaf dat moment werden publieke ruimtes gebruikt door skaters, dit tot frustratie van de overheid. 

Skateparken zoals Nine Yards die bouwt bestonden absoluut nog niet in die tijd. Skaters waren dan ook constant op zoek naar nieuwe locaties. Wanneer er een nieuwe locatie werd gevonden kreeg deze soms een codenaam mee, zo kon de locatie gedeeld worden zonder dat de lokale autoriteiten precies wisten waar deze locatie was. In de jaren '70 hadden vooral zwembaden (bowls) en stadsparken de interesse van skateboarders. Dit veranderde toen er meer kennis kwam over bouwen van parken zoals Nine Yards nu doet. 

Nine Yards adjustable skatepark STC Den Haag

Skatecultuur

Skateboarders begonnen hun eigen subcultuur te vormen.  De aanwezigheid van magazines als 'Thrasher' en 'The Skateboard Mag' droegen hier aan bij door over nieuwste tricks en locaties te schrijven. Dit bood skateboarders ook de mogelijkheid om uit te groeien tot pioniers in de scene. 

Door de toenemende populariteit van skateboarden onder jongeren gingen commerciële bedrijven zich ook op deze nieuwe subcultuur richten. Het waren deze bedrijven die bijdroegen aan de stijl van de skateboarders. 

Olympische Sport

In 2016 werd bekend dat skateboarden voor het eerst een officiële Olympische Sport zal zijn tijdens de spelen in Tokyo van 2020. Het IOC, het bestuursorgaan dat skateboarden toeliet, ziet in skateboarden een sport voor de toekomst met een enorme interesse vanuit de jeugd. 

Tijdens de spelen in Tokyo kunnen er in verschillende categorieën om de medailles gestreden worden. Uniek is dat zowel jongeren als volwassenen kunnen meedoen in hun eigen leeftijdsklasse. Nederland heeft zich weten te kwalificeren en zal met maar liefst 23 skateboarders in zes categorieën meestrijden om de medailles. 

Nine Yards Urban Sports Week Amsterdam Event

Nederlands Olympisch Team skateboarden

Nederlandse skateboarders hebben zich weten te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. Zoals alle skateboarders weten is het maken van uren in een skatepark nodig om beter te worden. 

Op de website van de Nederlandse Skateboard Federatie hebben de leden van het Nederlandse Olympisch team hun favoriete banen vermeld. Misschien zit er wel een skatepark tussen waar jij nog nooit bent geweest. 

Speciaal voor het Nederlandse team wordt er een trainingsgrond gerealiseerd. Dit nog te bouwen skatepark zal gerealiseerd worden in Papendal, de plaats waar het Nationaal Sportcentrum is gevestigd.