Build it and they will come - De Pier15 formule

Pier15 skatepark is in 9 jaar tijd een toonaangevend skatepark in Europa geworden. Hoe is deze vernieuwende mix tussen urban sports, cultuur en leisure tot stand gekomen? Teamleider Rinse Staal legt het je uit.

Pier 15 skatepark community Breda

De functie van een skatepark omhelst meer dan sport

Op 3 oktober 2014 opende Pier15 zijn deuren. De oprichters Jeroen van Eggermond en Martijn Gulden zijn jaren bezig geweest om dat park te realiseren, in de parel van het zuiden; Breda’ Ze zagen in andere steden dat een skatepark als functie veel meer omhelst dan alleen sport. Het dient als magneet voor creatieve jongeren. Skateparken zijn vaak de plek waar vernieuwende culturele evenementen het levenslicht zien. Dit was dan ook de doelstelling voor Pier15. Een plek waar skateboarden, cultuur en ontmoeten centraal staan.

Zes jaar lang plannen maken, lobbyen en het verhaal eindeloos pitchen, resulteerde in PIER15 Skatepark.

Een multifunctionele culturele hotspot in Breda

Als je doorspoelt naar het heden, kan je niet ontkennen dat het Pier15 project een beetje uit de hand is gelopen. Naast een skatebaan is Pier uitgegroeid tot urban podium, met meer dan honderd evenementen per jaar. Je kan dagelijks terecht in het café of restaurant en wanneer de zon schijnt; verandert het buitenterrein in een urban sports park met basketbalveld, skatebowl, parkour baan én meer dan 2000m2 terras. Er is een goed lopende skateschool, talentontwikkelingstrajecten, meerdere festival concepten en Pier15 initieert diverse kunstprojecten.

Nine Yards Pier 15 Skatepark indoor build

Een breed gedragen gebiedsconcept door de community

Deze groei valt of staat met je community. Als je achter de schermen van een skatepark kijkt, zijn het niet alleen de mensen in loondienst of de oprichters die het werk verzetten. Het zijn de gebruikers die het skatepark als een tweede huis zien en daaraan bijdragen. Hoe kan het, in een wereld waar menig vereniging omvalt door gebrek aan vrijwilligers en culturele instellingen moeite hebben om jongeren aan zich te binden, dat een skatepark geen enkele moeite heeft om dit te bolwerken?

Het antwoord zit verstopt in het skateboarden. Een relatief jonge cultuur die bekend staat om zijn gebrek aan regels. Geen hiërarchie of beperkingen die je remmen, niemand die kan zeggen dat je iets fout doet en waar mislukking niet bestaat. Waarvan je zou zeggen dat het een individualistische sport is, maar waar de community een essentieel onderdeel is. Je identificeert je met een groep waar experiment, creativiteit en vrijheid de belangrijkste waarden zijn.

The Urban way of working

Voor jongeren is het gedachtegoed van Pier15 skatepark een openbaring in een wereld waar de prestatiedruk ongekend is, waar crisissen zich opstapelen en social media je een permanent gevoel van FOMO geeft. Deze urban way of working verwerken we dagelijks op de werkvloer. Een veilige omgeving creëren waarbij iedereen is uitgenodigd om bij te dragen, geen idee te gek is en waar we zelf ook nooit weten hoe iets precies zal uitpakken. Succes gegarandeerd.

Nine Yards Rinse Staal Pier 15 skatepark

Rinse Staal

- Team leider Pier15 skatepark