De toekomst van skateparken in de ogen van Douwe Macaré

De skateparken sector is volop in groei. Waar vroeger een stalen ramp voldeed, bouwen we nu iconische skatelandschappen. Hoe ziet deze groei eruit in de ogen van een skater? We vroegen het Douwe Macaré, Nederlands kampioen - Street 2020. Hij vertelt ons over trends en ontwikkelingen, binnen deze tak van sport.

Douwe Macaré interview Nine Yards header

Van skatepark tot skatelandschap

Wat als eerste opvalt is dat skateparken steeds meer één worden met het straatbeeld. Zowel openbare parken, als urban environments. Zodoende, dat het voor de leek wellicht niet eens meer duidelijk is dat het daadwerkelijk een skatepark is. Het nodigt uit om te gaan zitten en is een behaaglijke omgeving, voor ieder mens.

Het intrigeren van skateparken in de omgeving zie je veel gebeuren. Er wordt gebruik gemaakt van veel groen en mooie materialen. Geen stalen constructies meer, die hitte vangen in de zomer of te glad zijn in de winter. Dus geen typische skateparken, die mensen in stereotype skatehal verwachten. Skateparken transformeren steeds meer richting skatelandschappen.

Skateboarden leent zich voor een breder publiek

Zoals het skatelandschap van Nine Yards, voor Nike HQ in Hilversum. Dat soort openbare plekken zijn toegankelijk voor een breed publiek. Die locatie nodigt ook uit om bijvoorbeeld: tijdens je werk daar te lunchen. Zo gaat skaten zich steeds meer lenen voor een breder publiek.

Dat laatste is onvermijdelijk en onomkeerbaar. Hoe harder je daar tegen vecht, hoe harder zich dat tegen je keert. Zelf vind ik dat tof. De drempel naar skaten ligt minder hoog. Je neemt mensen makkelijker mee. Skateparken liggen op vettere locaties, niet meer achteraf of onder een brug, maar middenin de stad of een heel mooi park. De sport wordt zo toegankelijker voor iedereen. Het is een opwaartse spiraal. Ook dankzij de Olympische spelen, grote wedstrijden en televisie optredens. Gemeenten zien de noodzaak ervan in om skateparken aan te leggen en dat te doen op A-locaties. 

Skaten en skateboarders een ‘graag geziene gast’

Dat skateboarden steeds populairder is, is een ontwikkeling die heel geleidelijk de afgelopen jaren plaatsvond. Als resultaat daarvan bijvoorbeeld de Dior store in de Bijenkorf, Rotterdam. Skateboarden is tegenwoordig iets waar grote vooraanstaande merken zich mee willen associeren. Dat zegt ook wel iets over de mensen. Skateparken moeten met die mentaliteit en trends mee ontwikkelen en hoogwaardige projecten zijn. Dat gebeurt ook al. Maar als vooraanstaande Nederlandse skatepark bouwers zich daar niet voor hadden ingezet, was dat misschien niet zo geweest. Dat moeten we ons wel beseffen.

Dior Store Rotterdam Nine Yards

Dior Store - Rotterdam

Skaten is prioriteit #1

Wat heel belangrijk is, is het behoud van het skaten. Bij het ontwikkelen van een skatepark of skatelandschap moet skaten prioriteit nummer 1 zijn. Het is mooi dat het totaal intrigeert met de omgeving. Dat er rekening wordt gehouden met goede zitplekken, wandelpaden en ga zo maar door. Maar bijvoorbeeld een goed wandelpad, met grid, is niet te skaten. In die zin is het heel belangrijk nooit het skaboarden uit het oog te verliezen. Het moet gewoon goed skatebaar zijn, voordat er aandacht wordt geschonken aan andere zaken. Het is belangrijk om altijd even uit te zoomen en weer stil te staan bij de functie. Een skatepark of skatelandschap zo aantrekkelijk mogelijk maken, daar kan veel groen en mooie materialen bij helpen, maar dat is bijzaak. Het skaten heeft prioriteit.

De visie op de toekomst

Als de trend zich blijft voortzetten en de aandacht voor skate blijft groeien. Bijvoorbeeld doordat er vaker gekozen wordt voor dit soort vrije sporten, in plaats van traditionele sporten zoals voetbal. En gemeenten er de waarde van inzien. Zie ik het gebeuren dat skatepark projecten steeds groter worden, met daarbij de investering. Daar ben ik natuurlijk subjectief in, maar je ziet het al gebeuren. Kijk maar naar het skateboard trainingscentrum in Den Haag. Het is al gaande, vooral op internationale schaal, maar dat zie ik zich nóg verder ontwikkelen.

Douwe Macaré interview Nine Yards portret

Douwe Macaré

- Professioneel skateboarder